Jharkhand Paramedical Basic science Paper 1 PYQ 2022

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Baisc Science Paper 1 PYQ 2022 Jharkhand Paramedical

Preparing for the Jharkhand Paramedical Entrance Examination becomes much easier when you practice previous year question papers. In this article, you will find the Jharkhand Paramedical Basic Science Paper 1 Previous Year Question Paper (PYQ) 2022 along with correct solved answers.

  1. Which of these cell organell is called ‘Power house’?
    A. Nucleus
    B. Mitochondrias
    C. Chormosome
    D. Lysosome
    Answer: B. Mitochondrias
  2. Which of these microscope is best to see Cell Organell?
    A. Simple Microscope
    B. Compound Microscope
    C. Electron Microscope
    D. All of them
    Answer: C. Electron Microscope
  3. Which Organell synthesises Proteins ?
    A. Ribosome
    B. Lysosome
    C. Chromosome
    D. Golgi Apparatus
    Answer: A. Ribosome
  4. One important difference in Blood and Plasma is that :
    A. Plasma has no cell
    B. Plasma has no protein
    C. Plasma has no enzyme
    D. Plasma has no clotting factor
    Answer: A. Plasma has no cell
  5. which of these are present in maximum number :
    A. Nutrophil
    B. Eosinophil
    C. Lumhocyte
    D. Monocytel
    Answer: A. Nutrophil
  6. Which of these is the largest bone of human body :
    A. Radius
    B. Ulna
    C. Febula
    D. Femure
    Answer: D. Femure
  7. How many Ribs are present in Human chest:
    A. 10
    B. 12
    C. 8
    D.16
    Answer: B. 12
  8. The Tympanic membrane of human ear is between:
    A. External & Middle Ear
    B. Middle & Internal ear
    C. Middle ear & Naso Pharynx
    D. Vestibule & Cochlea
    Answer: A. External & Middle Ear
  9. Which of the followings part of heart is most muscular:
    A. Right Atrium
    B. Right Ventricle
    C. Left Atrium
    D. Left Ventricle
    Answer: D. Left Ventricle
  10. In Which these two muscle do you give IM Injection, generally?
    A. Deltoid& Gluteus
    B. Biceps & Triceps
    C. Rectus and Quadriceps
    D. Gluteus & Biceps
    Answer: A. Deltoid& Gluteus

  1. Which of these Is NOT a Salivary gland?
    A. Parotid Gland
    B. Adrenal Gland
    C. Sub-lingual Gland
    D. Sub Mandibular Gland
    Answer: B. Adrenal Gland
  2. Which of these parts of eye is transparent ?
    A. Conjunctiva
    B. Cornea
    C. Iris
    D. Sclera
    Answer: B. Cornea
  3. Vital parameters do not include ? :
    A. Pulse
    B. Blood Pressure
    C. Temperature
    D. Movement
    Answer: D. Movement
  4. Jaundice is yellow colouration of sclera and is a sign of ?
    A. Heart Disease
    B. Liver Disease
    C. Kidney Disease
    D. Stomach Disease
    Answer: B. Liver Disease
  5. Which of these is most important muscle of Respiration?
    A. Diaphragm
    B. Intercostal
    C. Pectoral
    D. All of the above
    Answer: A. Diaphragm
  6. Which of these is body building food?
    A. Carbohydrate
    B. Fat
    C. Fibre
    D. Protein
    Answer: D. Protein
  7. Which micronutrient is important for Thyroid Hormone?
    A. Calcium
    B. Iron
    C. Zinc
    D. Iodine
    Answer: D. Iodine
  8. Scurvy is caused by deficiency of ?
    A. Vitamin D
    B. Vitamin B Complex
    C. Vitamin C
    D. Vitamin A
    Answer: C. Vitamin C
  9. The ‘B’ in ABC of First Aid stands for ?
    A. Bleeding
    B. Breathing
    C. Bones
    D. Blood loss
    Answer: B. Breathing
  10. In case of Burn , what will you do?
    A. Put Ice/ Cold water
    B. Remove stuck clothes
    C. Do not pierce intact blisters
    D. All of the above
    Answer: D. All of the above

  1. Glomerular capillaries are present in :
    A. Liver
    B. Kidneys
    C. Lungs
    D. Brain
    Answer: B. Kidneys
  2. When does Ovulation i.e. release of ovum from ovary usually occurs :
    A. During menstruation
    B. Just before menstruation
    C. Last day of menstruation
    D. On 14th day of menstruation
    Answer: D. On 14th day of menstruation
  3. Fertilization i.e. fusion of Ovum & Sperm to form Zygot takes place in ? :
    A. Ovary
    B. Fallopian tube
    C. Uterus
    D. None
    Answer: B. Fallopian tube
  4. The master gland of human body is :
    A. Brain
    B. Pancreas
    C. Pituitary
    D. Ovary
    Answer: C. Pituitary
  5. Diabetes Mellitus is caused due to deficiency of Insulin which is secreted by
    A. Liver
    B. Pancreas
    C. Thyroid
    D. Adrenal
    Answer: B. Pancreas
  6. Hemoglobin is important for :
    A. Digestion of protein
    B. Carrying Oxygen
    C. Excretion of Nitrogenous waste
    D. All of the above
    Answer: B. Carrying Oxygen
  7. Elephantiasis is caused by:
    A. Mosquito
    B. Bacteria
    C. Virus
    D. None
    Answer: A. Mosquito
  8. All are WBC except :
    A. Neutrophil
    B. Lymphocyte
    C. Eosinophil
    D. Spherocyte
    Answer: D. Spherocyte
  9. Total number of Cranial Nerves are :
    A. 2
    B. 12
    C. 6
    D. 10
    Answer: B. 12
  10. Which shock is most dangerous :
    A. Hypovolumic
    B. Cardiogenic
    C. Anaphylactic
    D. Due to blood loss
    Answer: C. Anaphylactic
  1. Carrot is rich source of :
    A. Vitamin B3
    B. Vitamin C
    C. Vitamin A
    D. Vitamin D
    Answer: C. Vitamin A
  2. Which Blood Group Has No antigen:
    A. Blood Group ‘A’
    B. Blood Group ‘B’
    C. Blood Group ‘AB’
    D. Blood Group ‘O’
    Answer: D. Blood Group ‘O’
  3. I & D (i.e. Incision & drainage) is the choice of treatment for :
    A. Ulcer
    B. Abscess
    C. Tumor
    D. None of the above
    Answer: B. Abscess
  4. Ideal ointment for Dressing of burn is :
    A. Betadine
    B. Savlon
    C. Silver Sulfadiazine
    D. Fusidic Acid
    Answer: C. Silver Sulfadiazine
  5. Glucagon is secreted form :
    A. Pituitary
    B. Thyroid
    C. Pancreas
    D. Ovary
    Answer: C. Pancreas
  6. Rickets is caused by deficiency of :
    A. Vitamin A
    B. Iron
    C. Thyroxin
    D. Vitamin D
    Answer: D. Vitamin D
  7. Clotting Factor deficient in hemophilia is :
    A. Factor VIII
    B. Factor X
    C. Factor XI
    D. None
    Answer: A. Factor VIII
  8. Tetvac is given to prevent :
    A. Gout
    B. Kalazar
    C. Epilepsy
    D. Tetanus
    Answer: D. Tetanus
  9. Thromlophleblites is disease of :
    A. Artery
    B. Lymphatic
    C. Vein
    D. All
    Answer: C. Vein
  10. Ulna is bone of :
    A. Upper limb
    B. Lower limb
    C. Pelvis
    D. None
    Answer: A. Upper limb

  1. Which of these is self retaining catheter :
    A. Rubber Catheter
    B. Metal Catheter
    C. Malecot’s Catheter
    D. Foley’s
    Answer: D. Foley’s
  2. Neurons are a type of cells found in :
    A. Nephrone
    B. Brain Tissue
    C. Joints
    D. None
    Answer: B. Brain Tissue
  3. Bile is stored in Gall bladder that helps in digestion of :
    A. Protein
    B. Fat
    C. Carbohydrate
    D. Has no role in digestion
    Answer: B. Fat
  4. Covid 19 is a viral Disease whose spread can be prevented by :
    A. Social distancing
    B. Face Mask
    C. Washing hands
    D. All
    Answer: D. All
  5. Smoking may cause all of these EXCEPT :
    A. Brain Stroke
    B. Lung Cancer
    C. Jaundice
    D. High Blood Pressure
    Answer: C. Jaundice
  6. The Process of sterilization by heating at a very high temperature and suddenly cooling to very low temperature is called :
    A. Autoclaving
    B. Pasteurization
    C. Fermentation
    D. Denaturing
    Answer: B. Pasteurization
  7. Which of the following may occur due to overweight :
    A. Hypertension
    B. Diabetes Mellitus
    C. Both
    D. None
    Answer: C. Both
  8. How much protein is ideally required per day :
    A. 1 Gram per kg Body weight
    B. 2 Gram per kg Body weight
    C. 3 Gram per kg Body weight
    D. 4 Gram per kg Body weight
    Answer: A. 1 Gram per kg Body weight
  9. The bacteria causing …………. is an Acid Fast Bacilli :
    A. Tuberculosis
    B. Leprosy
    C. Both
    D. None
    Answer: C. Both
  10. One Byte is how many bits :
    A. 2
    B. 8
    C. 100
    D. 1024
    Answer: B. 8
DMLT MCQ TEST GIVECLICK HERE
DMLT Previous Years PaperDownload PDF
DMLT Syllabus Download PDF
Top 50 MCQ DMLT QuestionDownload PDF
TOP 200 MCQ QUESTION DOWNLOAD PDF
Scroll to Top