Jharkhand Paramedical 2021 Basic Science Paper 1 MCQ Solution

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

If you are studying DMLT, BMLT, OT Technician, Radiology, ECG Technician, Dialysis Technician, or other Jharkhand Paramedical Council courses, practicing previous year question papers is one of the best ways to prepare for your examinations.

In this post, you will find the Basic Science Paper 1 (2021) along with the correct answer key. This Practicing this question paper will help you become familiar with the type of questions asked in previous examinations, strengthen your conceptual understanding, and improve your confidence. For better preparation, solve the questions yourself first and then compare your responses with the answer key.

  1. Structural & Function unit of body is
    A. Cell
    B. Tissue
    C. Organ
    D. System
    Answer: A. Cell
  2. The largest Organelle of cell is :
    A. Golgi apparatus
    B. Mitochondria
    C. ER(Endoplasmic Reticulum)
    D. Nucleus
    Answer: D. Nucleus
  3. Squamous epithelium is composed of :
    A. cuboidal cells
    B. Flatcells
    C. Tall cells
    D. None
    Answer: B. Flatcells
  4. Hoversion canal is present in
    A. Muscle
    B. Cartilage cells
    C. Bone
    D. All
    Answer: C. Bone
  5. Average blood volume in an adult person is :
    A. 1 lt. approx.
    B. 3 ltr. approx.
    C. 5 ltr. approx.
    D. 7 ltr. approx.
    Answer: C. 5 ltr. approx.
  6. Plasma contains
    A. Water
    B. Protein
    C. Clotting
    D. All
    Answer: D. All
  7. Average life span of RBC
    A. 100 days
    B. 50 days
    C. 120 days
    D. 70 days
    Answer: C. 120 days
  8. WBC are all excepts
    A. Neutrophils
    B. Lymphocyte
    C. Eosinophils
    D. Osteocyte
    Answer: D. Osteocyte
  9. Mitosis consists of all excepts :
    A. Prophase
    B. Metaphase
    C. Interstitial Phase
    D. Telophase
    Answer: C. Interstitial Phase
  10. All are skull bones excepts
    A. Frontal
    B. Temporal
    C. occipital
    D. Maxilla
    Answer: D. Maxilla
  1. Sacral vertebrae fuse to form
    A. Pelvis
    B. Ilium
    C. Sacrum
    D. None
    Answer: C. Sacrum
  2. Bones of fingers are called
    A. Carpals
    B. Phalanges
    C. Manubrium
    D. None
    Answer: B. Phalanges
  3. Collar bone is name of :
    A. Ribs
    B. Manubrium
    C. Clavicle
    D. Sternum
    Answer: C. Clavicle
  4. Hardest bone is :
    A. Femur
    B. Stapes
    C. Maxilla
    D. Mandible
    Answer: D. Mandible
  5. Abdominal wall contains
    A. Oblique muscles
    B. Rectus muscles
    C. Both
    D. None
    Answer: C. Both
  6. Muscle for I.M. injection
    A. Deltoid
    B. Gluteus
    C. Both
    D. None
    Answer: C. Both
  7. Longest muscle in the body is :
    A. Biceps
    B. Quadriceps
    C. Hamstrings
    D. Sartorius
    Answer: D. Sartorius
  8. Balance of body is maintained by:
    A. Cerebrum
    B. cerebellum
    C. Brain stem
    D. None
    Answer: B. cerebellum
  9. Movement of tongue is controlled by :
    A. Optic nerve
    B. Oculomotor Nerve
    C. Trochlear
    D. Hypoglossal Nerve
    Answer: D. Hypoglossal Nerve
  10. Brachial plexus lies in :
    A. Axilla
    B. Groin
    C. Neek
    D. None
    Answer: C. Neek
  1. Parts of Autonomic nervous system
    A. Sympathetic
    B. Parasympathetic
    C. Both a & b
    D. None
    Answer: C. Both a & b
  2. Pinna is the name for
    A. Internal ear
    B. Tympanic membrane
    C. Cochlea
    D. External ear
    Answer: D. External ear
  3. Parts of eyeball
    A. Sclera
    B. Conjunctiva
    C. Ciliary body
    D. All
    Answer: D. All
  4. Blind spot is present in :
    A. Retina
    B. Scleral
    C. Conjunctiva
    D. None
    Answer: A. Retina
  5. Largest organ of body is
    A. Liver
    B. Spleen
    C. Skin
    D. Brain
    Answer: C. Skin
  6. SA node in heart is
    A. Relay station
    B. Supply station
    C. Pace maker
    D. Rest provider
    Answer: C. Pace maker
  7. Heart is supplied by
    A. Carotid
    B. Cerebral artery
    C. Cervical artery
    D. Coronary artery
    Answer: D. Coronary artery
  8. Carotid artery lies in :
    A. Chest
    B. Abdomen
    C. Neck
    D. Pelvis
    Answer: C. Neck
  9. Lower respiratory track consists of
    A. Bronchi
    B. Bronchioles
    C. Alveoli & air sacs
    D. All
    Answer: D. All
  10. Duodenum is part of
    A. Small intestine
    B. Large intestine
    C. Both
    D. None
    Answer: A. Small intestine
  1. Digestion starts in
    A. Stomach
    B. Intestine
    C. Mouth
    D. Oesophagus
    Answer: C. Mouth
  2. Blood supply to liver comes from
    A. Hepatic artery
    B. Portal vein
    C. Both
    D. Either of the two
    Answer: C. Both
  3. Glycogenesis occurs in
    A. Liver
    B. Brain
    C. Heart
    D. Kidney
    Answer: A. Liver
  4. Both exocrine & endocrine gland in body is
    A. Liver
    B. Pancreas
    C. Spleen
    D. Parotid
    Answer: B. Pancreas
  5. Functional unit of Kidney is
    A. Renon
    B. Nephron
    C. Setron
    D. Positron
    Answer: B. Nephron
  6. Menstrual cycle usually comes every
    A. 20 days
    B. 38 days
    C. 28 days
    D. 36 days
    Answer: C. 28 days
  7. Fertilization occurs in
    A. Body of Uterus
    B. Cervix
    C. Fallopian tube
    D. Ovary
    Answer: C. Fallopian tube
  8. Oxytocin is secreted by
    A. Thyroid
    B. Thymus
    C. Ovary
    D. Posterior Pituitary
    Answer: D. Posterior Pituitary
  9. Commonest anaemia found in India
    A. Pernicious anaemia
    B. Iron Deficiency anaemia
    C. Aerosal
    D. Sickle cell anaemia
    Answer: B. Iron Deficiency anaemia
  10. IgE is responsible for
    A. B-Cell stimulation
    B. Allergic reactions
    C. Infection
    D. All
    Answer: B. Allergic reactions
  1. Dose of Tetanus Toxoid (TT) Vaccine is :
    A. 1 ml
    B. 2 ml
    C. 0.5 ml
    D. 025 ml
    Answer: C. 0.5 ml
  2. Corona Virus is
    A. RNA Virus
    B. DNA Virus
    C. Haploid Virus
    D. Flu Virus
    Answer: A. RNA Virus
  3. Universal donor blood group is
    A. A
    B. B
    C. AB
    D. O
    Answer: D. O
  4. Example of cold burn :
    A. Scald
    B. Sun burn
    C. Frost bite
    D. Vitriol age
    Answer: C. Frost bite
  5. Golden hour in polytrauma
    A. First ½ hr.
    B. First 1 hr.
    C. First 2 hr.
    D. First 3 hr.
    Answer: B. First 1 hr.
  6. Most common tumor of Salivary gland :
    A. Mixed Parotid tumor
    B. Follicular limous
    C. Lipo Sarcoma
    D. Carcinoma
    Answer: A. Mixed Parotid tumor
  7. Virchow’s triad is related to
    A. Burn
    B. Thrombosis
    C. Trauma
    D. Gangrene
    Answer: B. Thrombosis
  8. Specific ulcer include
    A. Diabetic ulcer
    B. Tubercles ulcer
    C. Both A & B
    D. None
    Answer: B. Tubercles ulcer
  9. Temperature in autoclaving
    A. 121⁰ C
    B. 121⁰ F
    C. 121⁰ K
    D. 121⁰ P
    Answer: A. 121⁰ C
  10. Miconazole drug is
    A. Antibiotic
    B. Antipyretic
    C. Anti emetic
    D. Anti fungal
    Answer: D. Anti fungal
DMLT MCQ TEST GIVECLICK HERE
DMLT Previous Years PaperDownload PDF
DMLT Syllabus Download PDF
Top 50 MCQ DMLT QuestionDownload PDF
TOP 200 MCQ QUESTION DOWNLOAD PDF

What is the Jharkhand Paramedical Basic Science Paper 1 Previous Year Question Paper 2021?

It is the official Basic Science Paper 1 question paper from the 2021 examination conducted under the Jharkhand State Paramedical Council. It is useful for understanding the exam pattern and practicing important MCQs.

Who can use this solved question paper?

This paper is helpful for students studying DMLT, BMLT, OT Technician, Radiology Technician, ECG Technician, Dialysis Technician, Ophthalmic Assistant, and other Jharkhand Paramedical Council courses.

Are the answers in this paper correct?

The answers have been carefully verified using standard medical textbooks and reliable academic reference materials. However, students are advised to refer to their prescribed textbooks for complete understanding.

Scroll to Top